Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΚΑΘΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς 280.000 πτυχιούχοι ΤΕΙ, παραμένουν ακόμη χωρίς εαγγελματικά δικαιώματα. Απο το 2006 η επιτροπη ΣΑΤΕ( ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ) έχει αναλάβει την αρμοδιότητα για τις εκκρεμότητες σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει ληφθεί καμία απόφαση, για χιλιάδες πτυχιούχους που στην αγορά εργασίας βλέπουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να μην υφίστανται είτε να ψαλιδίζονται. Παράλληλα, ζητείται απο την μεριά των πανεπιστημιακών να χαρακτηριστεί το 5ο έτος σπουδών ως Μαστερ.
Με βάση ο νόμο 1404 του 1983, για τα ΤΕΙ, ορίζει οτα τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων θα πρέπει να έχουν κατοχυρωθεί το αργότερο σε έξι μήνες απο την έκδοσή του. Η μη εφαρμογή του νόμου θεωρείται πράξη άννομη. Απο την άλλη πλευρά τίθεται το ερώτημα αν κάποια απο τα εκατοντάδες ΤΕΙ ανα την χώρα έχουν λόγω ύπαρξης, αν σε κάποιο βαθμό ωφελούν την ελληνική οικονομία. Σε ένα βαθμό δημιουργείται το εξής δίλλημα είται χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων είτε κατάργηση σχολών που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εληνικής αγοράς.
' Βρίσκομαι επι πτυχίω ,και αναρωτιέμαι εαν και ποτε θα μου δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα όταν θα αποφοιτίσω και θα βγω και εγώ όπως και άλλοι συμφοιτητές μου στην αγορά εργασίας.' , μας εξομολογείται ο Σπύρος φοιτητής του τμηματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος στην Κοζάνη. 'Είναι πολύ δύσκολο για ένα επαγγελματικό κλάδο, να μην έχει τα αυτονόητα δικαιώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Ως ένα βαθμό νιώθω πως υποβιβλαζεται το αντικείμενο το οποίο σπούδασα.'συνεχίζει. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδεία επεξεργάζεται το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων 25 ειδικοτήτων που ακόμη είναι ασαφή.
Στην συγκεκριμένη δυσμενή θέση δεν βρίσκεται μόνο ο Σπύρος, αλλά χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι αρκετών ΤΕΙ . Παράλληλα, ζητείται να καταταγούν οι πολυτεχνικές σπουδές σε επίπεδο Μάστερ. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινωσει ότι μέσα στο 2010 θα έχει συγκροτήσει ένα Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαίκό πλαίσιο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με αυτό το τρόπο η μόρφωση σπάει σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Στη 12η Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών οι παρευρισκόμενοι τόνισαν μεταξύ άλλων πως κάθε αποσπασματική ρύθμιση των επαγγελαμτικών δικαιωμάτων, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ενσωματώνει την ευρωπαική οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε τελική ευθεία και μέχρ τις αρχές Μαρτίου θα αποτελεί νόμο του κράτους. Ωστόσο, εαν δεν αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαώματα 25 εκκρεμούσων ειδικοτ΄των, τα ΤΕΙ απειλούν με κλείσιμο των σχολών το εαρινό εξάμηνο. Οι προϊστάμεοι των τμημάτων Μηχανολογίας των ελληνικών ΤΕΙ ζητούν τη δημιουργία αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων απο κοινού, δυνατότητα συμμετοχής των τμημάτων Μηχανολογίας σε χρηματοδοτούμενα απο το κράτος ερευνητικά προγράμματα, ένταξη των αποφοίτων τους στο 6ο επίπεδο. Δυστυχώς ΤΕΙ και Πολυτεχνεία έχουν εμπλακεί σε ένα μεταξύ τους εμφύλιο, καθώς παρεμφερή τμήματα έχουν διαφορετική αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο με τους πρώτους να ζητούν ισότιμα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: