Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Λίγα λόγια για ένα Βασιλιά



Αν και τη δεκαετία που γεννήθηκα ο Michael Jackson βρισκόταν ήδη στο απόγειο της καριέρας του, δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω στα αγαπημένα μου τραγούδια αρκετά χρόνια αργότερα το Βeat it, το Dιrty Diana, το Billie Jean , τραγούδια που σε παρασέρνουν ασυνείδητα στο ρυθμό τους. Η είδηση ότι ο Michael Jackson , έσβησε στις 25 Ιουνίου απο καρδιακή προσβολή πριν ακόμα αρχίσει τις τόσο αναμενόμενες συναυλίες του στο Λονδίνο, μου δημιούργησε μια απορία : θα ξαναγνωρίσει ο κόσμος ένα τέτοιο ταλέντο έστω και σε δέκα χρόνια απο τώρα; Τι έκανε αυτη την τόσο αινιγματική φιγούρα τον μεγαλύτερο σουπερσταρ ώστε να τον ανακυρήξουν Βασιλιά της Ποπ ; Ταλέντο, κίνηση, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, σκάνδαλα ένα μείγμα που έκαναν το άλλοτε μέλος των Jackson 5 έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές της Ποπ μουσικής και κουλτούρας.



'Είμαι ο Μichael Jackson, αλλά στην καρδιά είμαι ο Peter Pan', θα δηλώσει σε μια συνέντευξη του το 2003. Μια ακόμα απόδειξη της εμμονής του με το αγόρι που δεν μεγάλωσε ποτέ. Έμεινε προσκολλημένος στη δική του Χώρα του Ποτέ, δίνοντας της στην κυριολεξία σάρκα και οστά. Και αυτό γιατί δεν έζησε την παιδική του ηλικία όπως την ζήσαμε οι περισσότεροι από εμάς. Ούτε παιχνίδια στις αυλές, κρυφτό με τους συμμαθητές. Πρόβες, συναυλίες και άλλες πρόβες και ένας αυταρχικός και ταυτόχρονα βίαιος πατέρας που έβλεπε τους γιους του ως πηγή πολλών χρημάτων. Και το αγόρι μεγάλωσε και αποφάσισε να αρχίσει την δική του καριέρα και πορεία. Δεν θα ήταν πλέον εκείνος που όλοι στην οικογένεια του θα απαιτούσαν από αυτόν και κυρίως δεν θα ήταν όλα στην κυριαρχία του πατέρα του. Και η πορεία του άρχισε τόσο ανοδικά με θαυμαστές και φίλους από την Elizabeth Taylor έως τη πριγκίπισσα Diana. Η ανοδική πορεία του συνεχίστηκε με τους δίσκους του να ξεπουλάνε σε χρόνο ρεκόρ, με θαυμαστές απο τη μια άκρη της γης στη άλλη, ώσπου άρχισαν οι φήμες για την αλλαγή χρώματος και τα σημάδια απο τις πλαστικές που πλέον ήταν ορατά.


Παράξενο, αλλα ποτέ δεν παραδέχτηκε ανοιχτά για τις αρκετές πλαστικές επεμβάσεις του παραμόνο όσες αφορούσαν την μύτη του. Όσο για το ότι χρόνο με το χρόνο γινόταν όλο και πιο λευκός το απέδιδε στη λεύκη απο την οποία ισχυριζόταν οτι πάσχει. Πάντα ο Michael Jackson ακόμα και τώρα μετά τον θάνατο του αποτελούσε κομμάτι των tabloid εφημερίδων, ενώ ο ίδιος δυσφορούσε - και το δήλωνε-με τα κακόβουλα σχόλια και άρθρα που γράφονταν. Η κατηγορία για σεξουλική παρενόχληση ανηλίκου ήταν εκείνη που τσάκισε την ήδη τραυματισμένη ψυχή του. Ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι έγινε πραγματικά, αλλά αξίζει να σημειωθεί οτι το νεαρό αγόρι και σήμερα ενήλικας άνδρας, μετά την είδηση του θανάτου του Michael Jackson έσπευσε να δηλώσει πως τίποτα δεν ίσχυε περι σεξουαλικής κακοποίησης, και ότι όλα είχαν ως στόχο τα χρήματα του τραγουδιστή.


Φτάνοντας στο σήμερα διαπιστώνουμε όντως οτι λίγοι ήταν εκείνοι που υπήρξαν φίλοι του ανιδιοτελώς. Φυλακισμένος στο σπίτι του, στις εξαρτήσεις του, πιεσμένος να κάνει 50 συναυλίες που εκείνος δεν ήθελε και ήξερε οτι δεν θα τις άντεχε σωματικά. Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδουν οι αρχές τον θάνατο του και σύσσωμη η οικογένεια του καταγγέλλει το ίδιο. Μια οικογένεια που κάποτε τον πρόδωσε. Αλλά απο ότι φαίνεται έχει πολλά να κερδίσει από το θάνατο του. Τα τρία του παιδιά έρμαια μιας δικαστικής απόφασης για το ποιος θα αναλάβει την κηδεμονία τους. Το πιο λυπηρό όμως είναι τα όσα λέγονται για τον ίδιο τώρα και στοιχεία για την προσωπική του ζωή που σύμφωνα με κάποιους τα έκρυβε καλά . Και πόσα έχουμε να ακούσουμε γιατί πολλοί θα είναι αυτοί που θα θελήσουν να συνδέσουν το όνομα τους έστω και με αυτο τον τρόπο με το Βασιλιά της Ποπ.


Για μένα ο Michael Jackson θα συνεχίσει να είναι μια απο τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γνώρισε ο χώρος της μουσικής. Η επιρροή που άσκησε σε άλλους καλλιτέχνες είναι αδιαμφισβήτητη Η μουσική του κληρονομιά ανεκτίμητη. Κατάφερε να αποκτήσει τον θαυμασμό πολλών καλλιτεχνών και να πετύχει συνεργασίες όπως με τον Paul McCartney. Και αν στην προσωπική του ζωή δεν κατάφερε να ευτυχίσει όπως θα ήθελε , ας ελπίσουμε πως εκεί που πήγε θα είναι μια ακόμη Neverland χωρίς όμως χάπια, σκάνδαλα, συμφέροντα, μοναξιά. Ας θυμόμαστε τον Michael Jackson μέσα απο τα τραγούδια και τις μουσικές του και όχι απο όσα δημοσιεύουν για εκείνον τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Αυτο θα ήθελε και ο ίδιος.


Theres a place in Your heartAnd I know that it is loveAnd this place couldBe muchBrighter than tomorrowAnd if you really tryYoull find theres no needTo cryIn this place youll feelTheres no hurt or sorrow

Δεν υπάρχουν σχόλια: